Vandaag hebben we het over Paulus. Over eigenlijk meer over thema's die te maken hebben met het leven van Paulus. Ik laat de kinderen eerst via "Galgje" op het whiteboard raden om wie het gaat. (4 groepjes, elke groepje raadt om de beurt en letter, voor elke gerade letter één M&M). 

Vervolgens laat ik de jongens vertellen wat zij weten over Paulus. Daarna vertel ik over de "Missie" van Paulus. Of eigenlijk over het feit dat hij een Missie heeft, een opdracht. Door God aan hem gegeven. En dat is ook wat hij het liefste doet: andere mensen vertellen van Jezus. Ik vraag de jongens of er iets is dat zij graag doen en neem als voorbeeld een jongens die graag tekent. Stel nu dat iemand jou zegt dat je moet gaan tekenen, en dat hij je gaat betalen daarvoor en voor alles gaat zorgen. Dan zou hij blij zijn. Ja natuurlijk. Hobby (je passie) + Opdracht (je levensvulling) = geluk. Dus is vanaf dat moment alles "opgelost" voor Paulus? Zijn nu alle problemen voorbij? God is toch de opdrachtgever? 

Nee dus. Paulus krijgt nog heel veel problemen. Ik laat de kinderen opnoemen of zij weten welke problemen. Ik maak het lijstje af. Gevangenschap, schipbreuk, wantrouwen, ruzie, honger, weinig financieen enzovoorts. Doet God hier wat fout? 

Voetballen en de tegenstander

 Deze maand is het WK voetballen. De meeste jongens volgen dat wel. Ik neem dit als voorbeeld. Als je voetbalt is je missie om in een doel te scoren. Maar je hebt ook een tegenstander. Die wil voorkomen dat je scoort. Zo is dat ook als je een missie hebt van God. Ook God heeft een tegenstander en die wil er alles aan doen dat jij niet scoort. Dus als je een missie wilt vervullen, dan zal lje moeten wennen aan tegenslagen en moeilijkheden. We gaan een spel doen om te leren te "wennen aan moeilijkheden". 

Spel: opdracht uitvoeren ondanks moeilijkheden

Het wordt een eenvoudig spel. In het lokaal heb ik een hindernisbaan aangelegd (enkele tafels en stoelen) en zij moeten in tweetallen een lichtje (kaarsje)  verplaatsen van A naar B. Dat is de Missie. Maar de rest van de groep mag vervelend zijn door pingpong balletjes naar ze te gooien, met Nerfs te schieten (niet op hoofd of kaarsje) en bellen te blazen. Dat wordt uiteindelijk vrij hilarisch allemaal. De les: je moet je concenteren op je Missie en je niet laten afleiden door de omstandigheden. 

Zie ook: Spel: Missie, afleiding en ergernissen

 Overzicht van mogelijke opdrachten en tegenstand

Per tweetal krijgen ze een leeg papier wat ze dubbel vouwen. Links schrijven ze alle mogelijke opdrachten die ze kunnen bedenken die God aan ons zou kunnen geven. Rechts schrijven ze alle tegenslagen en hindernissen die je kan meemaken en die het uitvoeren van de Missie in de weg kunnen staan. Hieronder het resultaat op het whiteboard.