Hier wat algemene informatie en impressies ten aanzien van de jongeren uit de Kordun.

Problematische situaties en depressie

Kinderen gaan tot hun 14 levensjaar naar de basisschool. Dat lijkt allemaal wel aardig geregeld hier. Daar volgt de middelbare school. Vrijwel alle jongeren uit de Kordun leven in een problematische situatie. Gezinnen zijn niet...

Hier wat algemene informatie en impressies ten aanzien van de jongeren uit de Kordun.

Problematische situaties en depressie

Kinderen gaan tot hun 14 levensjaar naar de basisschool. Dat lijkt allemaal wel aardig geregeld hier. Daar volgt de middelbare school. Vrijwel alle jongeren uit de Kordun leven in een problematische situatie. Gezinnen zijn niet compleet, er is geen werk, geen inkomen en geen zekerheid. Hierdoor ontbreekt bij veel jongeren motivatie om te kiezen voor een opleiding en een toekomst. Veel jongeren kampen met depressie en bijna allemaal hebben ze vanaf hun 16e een drankprobleem. Ouders kunnen hierin weinig betekenen omdat vooral die generatie (de oorlogsgeneratie) zelf teveel problemen heeft. Jongeren staan er alleen voor. Velen hebben geen vader en als ze die wel hebben, dan is die aan de drank of kampt met een post traumatische stress stoornis.

Moeilijk werk: motiveren

Kortom: wij zijn hier om hen te motiveren. Echte motivatie is alleen mogelijk vanuit de Bron des Levens. We moeten ze dus naar de Bron leiden. We merken echter dat we hierin dagelijks te maken hebben met geestelijk krachten die ver boven de onze uitgaan. Daardoor kampen ook wij met tegenslagen en teleurstelling en moeten we er voortdurend voor oppassen dat we ook zelf niet in neerslachtigheid belanden. Gebed is het enige instrument dat ons voldoende kan ondersteunen om in relatie tot de jongeren tot nut te zijn.

Depressie en luiheid

Bij veel jongeren valt het ons op dat ze geen zin hebben om iets te doen. De neerslachtigheid straalt er van af. Jongeren leven met de dag. Het is vrijwel onmogelijk om iets samen met hen te plannen. Dit heeft allemaal te maken met een mentaliteit die voortkomt uit onzekerheid. Er is weinig geloof dat zij zelf iets op kunnen bouwen. Wij kunnen prachtige plannen voor hen hebben en sponsors om dit waar te maken maar dat betekent niet dat zij die gelegenheid aanvaarden. Tot nu toe zien we het tegenovergestelde: elke keer als we voor iemand (jongere tot 25 jaar) een compleet project hebben georganiseerd (inclusief financieen) gebeurt er iets waardoor ze afhaken. De 5 jongeren die we hebben begeleidt om de middelbare school af te maken en waarvoor we financieen geregeld hadden, hebben alle 5 niet hun middelbare school opleiding afgemaakt. De meiden zijn vroeg getrouwd (er kwam iemand op hun pad en binnen twee weken zijn ze getrouwd) en de jongens proberen snel wat bij de beunen door zwart te werken in de bouw. We zien bijna geen van de jongeren van de Kordun actief bezig met het opbouwen van een toekomst.

Read more http://www.gebedsmuur.nl/jongeren/jongeren-in-kroatie-en-dan-met-name-in-de-kordun/