Buitenspel

Vandaag een nieuwe quizvorm geprobeerd en dat werd een succes. Dit naar aanleiding van de schaatstraining van gisteren waarbij ik de kinderen een rondje hard liet schaatsen waarna ze met pijl en boog een pion moesten zien te raken. Een soort van Biathlon op de schaats dus. Maar het werkt ook zonder schaatsen en als quiz. 

De spel/quiz opstelling

Hieronder de spelopstelling. In de praktijk heeft dit er iets anders uitgezien maar de tekening geeft aan hoe ik het van tevoren bedacht had:

biathlon quiz genesis boom kennis goed kwaad

De drie oranje driehoeken zijn drie pionnen die geraakt moeten worden door een pijl. De pijl en bogen (3 x op de tekening. groen) liggen op enkele meters afstand van de pionnen. Er wordt gestart per groepje (3 groepjes in voorbeeld) bij de drie groene rondjes en dat zijn lege emmertjes met daarin een pen of stift. Eén kind van elke groep rent langs de emmer met daarin vragen (gele rondje) naar een pijl en boog en probeert met twee pijlen zo snel mogelijk de pion te raken. Zodra de pion geraakt wordt, rent het kind terug naar de emmer met vragen (gele rondje), pakt daar één vraag uit en rent naar zijn groepje. Daar zetten ze een antwoord op het papiertje met de vraag. Ondertussen rent een ander kind om de emmer met vragen heen om een pijl af te schieten. Mocht na twee pogingen de pion niet geraakt worden, dan moet het kind direct terug naar de groep en mag iemand anders het proberen.

 

  • Biathlon Quiz_2
  • Biathlon Quiz_3
  • Biathlon Quiz_1
  • Biathlon Quiz_4

Het werd weer een geslaagd rollenspel in de stad. Deze keer gecombineerd met de ideeen van Levend Stratego. Het vraagt nogal wat ideeen en inspanning om zo'n spel te bedenken en hier dan ook de uitwerking om het anderen makkelijker te maken dit spel ook eens met kinderen en jongeren te gaan spelen.

  1. De kinderen zijn ingedeeld in 4 groepjes, rood, geel, groen, blauw, en hebben een shirt aan of pet op wat herkennen van groepje mogelijk maakt.
  2. Elk groepje krijgt een portofoon mee en alle 4 portofoons zijn ingesteld op hetzelfde kanaal zodat alle kinderen alle communicatie kunnen volgen.