Nodig: een brede kaars (die stevig staat) - het beste is een grafkaars (zonder dop) omdat die niet zo makkelijk uitgaat. Verder heb je een bus nodig, een soort beschuitbus. 

Kaars steek ik aan, kinderen zitten er omheen en ik vertel dat Jezus het Licht van de Wereld is (Johannes) maar dat Hijzelf heeft gezegd dat wij het licht voor de wereld zijn. Hij geeft daarbij de waarschuwing dat we het licht moeten laten zien, voor iedereen in het huis en voor iedereen in de omgeving (als een stad op een berg). Hij zegt daarbij dat we een lamp niet onder een emmer moeten zetten. Ik plaats de beschuitbus over de kaars en vraag waarom Jezus dat heeft gezegd. Ja, natuurlijk, dan zien we niets en is het licht nutteloos.

Ik vertel hoe ik vier jaar op een plek heb gewoond waar geen electriciteit was en dat we met één kaars de hele woonkamer konden verlichten. In de tijd van Jezus was er ook geen electriciteit.

Deze keer (18.06.2017) zit ik buiten met de groep kinderen en als ik de kaars aansteek kunnen we de vlam wel zien maar zien we eigenlijk niet dat de kaars lichtgeeft. Waarom niet? Omdat het een zonnige dag is. We zien ook de sterren niet terwijl die er wel zijn. Dus licht is vooral belangrijk waar het donker is. Dus als Jezus zegt dat we licht voor de wereld zijn, en dat we belangrijk zijn als licht, bedoelt Hij dus ook dat het donker is in de wereld. Genoeg om over te praten.