Leeuwen leven in groepen en jagen in groepen. Als een leeuw toch ervoor kiest om alleen te leven (dat doen de mannetjes) dan leven ze gewoon minder lang (5 jaar korter). Wat kunnen we hier van leren?

Toen God de mens schiep zei Hij dat het niet goed zou zijn als de mens alleen zou blijven en Hij maakte een helper voor hem (de vrouw). Mensen leven ook in groepen.

Vragen:

 1. In welke soorten groepen leef jij? (gezin, familie, vrienden, klasgenoten, kerk, dorp, stad, klub)
 2. Waarom zijn die groepen belangrijk voor je? 
 3. Wat zou je missen als je niet bij die groep hoort?
 4. Waarom leven leeuwen minder lang als ze alleen leven en niet en een groep?

 

Leeuwen jagen in groepen. 

Dat moeten wij oefenen met het oversteekspel:

 • We staan allemaal aan een kant en moeten naar de overkant
 • De eerste jager is alleen en moet iemand vangen
 • Als hij die gevangen heeft mag je samen gaan jagen 
 • enzovoorts totdat er nog 1 overblijft.

Leeuwen jagen in groepen. Hoe doen ze dat? Enkele leeuwen jagen hun prooi een bepaalde kant op. Daar liggen andere leeuwen verstopt en die springen dan ineens te voorschijn. 

Vragen:

 1. Waar jaag jij op?
 2. Hoe doe je dat en met wie?
 3. Met wie zou je dat willen doen?

Maar is iedereen nu gelijk in een groep? Nee. Jullie zijn allemaal uniek en anders en iedereen is speciaal op zijn of haar eigen wijze. Dus jullie moeten niet elkaar na gaan doen in een groep maar je best doen om je unieke kwaliteiten binnen een groep te laten zien. Een mooie uitleg hierover vinden we in de Bijbel waar een groep mensen vergeleken wordt met een lichaam met allemaal verschillende onderdelen: handen, voeten, ogen, oren etc en al die onderdelen hebben elkaar nodig juist omdat ze allemaal verschillend zijn. 

Dit kan je tekenen op een whiteboard: een lichaam met allemaal ogen of met allemaal handen en vragen wat er niet klopt. 

Vragen:

 1. Wie ben jij als je de klub vergelijkt met een lichaam? Een oog, een hand, een voet of een stukje haar, een oor? Probeer dit goed uit te leggen.
 2. Wat zijn jou kwaliteiten? Bedenk er 3 tot 5. 
 3. Wat heeft de groep aan jou kwaliteiten? 
 4. Waar zou jij meer aandacht aan willen geven? Welke kwaliteit zou jij graag verbeteren? Hoe? 

 Deze week heb je een leeuwenpaspoort en met dat paspoort kun je lid worden van de leeuwenbende maar dan moet je wel de nodige visums verdienen. Dit is een visum: groepsdeelname. Je hebt laten zien dan je goed meedoet in een groep en dat je tot hulp bent van de anderen en een eigen unieke bijdrage levert en anderen op je kunnen rekenen. Al deze dingen worden bijgeschreven in je paspoort dus doe je best!