Variant 1: de sterretjes run
De eerste keer dat we dit spel speelden, was in Kroatie, achter op ons grote veld, in de winter. Uitleg had te maken met de kerstboodschap: Jezus, als Licht voor de wereld en Licht dat wij kunnen doorgeven. Onze groep hadden we in vier kleine groepjes ingedeeld en elke groepje kreeg vier sterretjes (van die vuurwerkstokjes voor kinderen). We hadden een grote kaars neergezet en elk groep moest zoveel mogelijk rondjes rennen met die sterretjes. Bijvoorbeeld:
Groep geel begint en deelnemer 1 van die groep steekt sterretje aan, deelnemer rent, sterretje gaat bijna uit en deelnemer 2 moet nu snel licht overnemen. Deelnemer 1 moet dus op tijd stoppen om licht door te kunnen geven, deelnemer 2 rent, en 3 en 4 en laatste sterretje gaat uit. We meten de afgelegde afstand. Groep groen, rood en blauw doen hetzelfde en we kijken welke groep gezamelijk de grootste afstand heeft afgelegd.
Uitleg lijkt me duidelijk. Er zijn meer mogelijkheden. Je kan dit "rennen met een sterretje" vergelijken met ons tijdelijke leven hier op aarde. We hebben allemaal beperkte tijd en kans om een zegen te zijn en om het Licht door te geven. Op een gegeven moment is het "op" en voordat het "op" is, moet je er voor zorgen dat jet het Licht aan tenminste één persoon hebt doorgegeven die nog wel tijd heeft om wat rondjes in het leven te lopen.
Variant 2: de kaarsen run
Gisteren deden we dit zelfde spel, opnieuw in het kader van kerst, maar nu met kaarsen. De laatste keer dat ik de sterretjes run had meegedaan, was ik hard onderuit gegaan op het beton en had ik er (alleen maar) een gebroken tand aan over gehouden en natuurlijk zag ik sterretjes. Maar de kaarsen run is wat rustiger en net zo grappig. Nu moet elk groepje met een kaars rondlopen. Dat lukt een individu niet. Je hebt echt een aantal personen nodig om te voorkomen dat die kaars uitdooft. Dus zo'n groepje schuifelt gezamelijk waarbij alle deelnemers hun handen om de kaars houden. Als een ronde is afgelegd moet licht van de kaars worden doorgegeven aan een tweede kaarsdrager. Dit spel werkt met een stopwatch (omdat die kaars wel een paar uur kan branden). Een andere optie is om met taart kaarsjes te werken die wel snel helemaal opbranden.
Het leuke van deze variant is dat het zichtbaar maakt hoezeer we bescherming van elkaar nodig hebben om het Licht in ons midden brandende te houden. Mijn korte boodschap aan de jongens was: het Licht werd in Bethlehem geboren maar het was niet de bedoeling dat het daar blijft. Dit Licht moet de wereld in. Via jou.