Dit weekend is het Pinksteren. Het is eigenlijk een vreemd "feest". Bij een normaal feest vier je iets dat je is overkomen of iets dat iemand anders is overkomen en waar je dan blij om bent. Alleen met Pinksteren is dat anders. Kijk, een verjaardag vier je omdat je geboren bent. Het is je "birthday". Dat is je ooit overkomen. Andere verjaardagen vier je omdat iemand anders ditzelfde ooit is overkomen. 5 mei vieren we omdat ons allemaal de bevrijding is overkomen. Ook al hebben we die niet allemaal meegemaakt. Maar Pinksteren is in Nederland een feestdag terwijl de meeste mensen Pinksteren nog nooit hebben beleefd. En juist Pinksteren kan je pas echt vieren als Pinksteren je ook werkelijk is overkomen. Toch viert het grote deel van Nederland dit weekend Pinksteren zonder dat het hen is overkomen.

Met Pinksteren herdenken we de uitstorting van God's Geest. De Geest van God besluit te gaan wonen in Zijn Kerk. En dat zijn alle mensen die door Christus redding hebben gevonden. Nu denk ik dat een ongelovige heel blij mag wezen met deze uitstorting omdat het ongekend veel goeds heeft gebracht aan deze wereld. Maar het feest kan pas echt beginnen als die Geest ook in jou is neegedaald. Dus daar wil ik aandacht aan geven in dit programma.

Wat ideeen:

* Dit is een aardig platform (www.jop.nl) en ook een aantal goede ideeën wat betreft Pinksteren: http://jop.nl/werkvormen/aangestoken-door-de-heilige-geest

* Spel: blazen van pingpong balletje via rietjes. Kinderen moeten balletje "sturen" naar een bepaald punt. Zo doet God dat ook. Hij stuurt ons en gebruikt daarvoor Zijn Geest. Nu is God geen inbreker en je moet dus wel willen dat Hij je stuurt.

* Welk balletje kan je makkelijker op weg blazen? Een pingpongbal of een stuiterbal? Of een pinpongbal met zand? Een lege pingpongbal. Zo is dat met ons ook. Als we vol zijn van onszelf, dan kan God ons moeilijk op weg helpen met zijn Geest.

* Glas met water. Vies water. Hoeveel schoon water kan er nog bij? Niets. Kortom, als er schoon water in moet, dan moet er eerst vies water uit. Zo is dat ook met de vervulling met God's Geest. Die moet er wel inpassen. Als je een pingpongbal bent met zand, dan zal dat er eerst uitmoeten zodat er plaats is voor de adem van God.

* Vraag is dus: wil je dat? Wil je eigenlijk wel gevuld worden door de Geest van God? Wat betekent dat? Dat betekent dus dat je de leiding van God aanvaard en omhelst. Dat je er blij mee bent omdat je vertrouwt (gelooft) dat Hij het beste weet wat goed is voor je. Je geeft je aan Hem over en dan vervuld Hij je met Zijn Geest. Zo eenvoudig is dat. Lees Lukas 11 maar. God de Vader geeft Zijn Geest aan iedereen die daar om vraagt. Net zoals een gewone vader zijn zoon een stuk brood geeft als die zoon honger heeft. Die vader geeft dan geen steen.

* Foto serie over "Wind" met uitleg over betekenis wat betreft de Heilige Geest. Zie http://projektduga.nl/nl/community-dugatalk/42-super-user/photos/photo?albumid=48&photoid=382